Можни штети

Од извештаите на потрошувачите се издвојува еден кој вели дека бил обвинет за 304 долари за “оштетување” на изнајмен автомобил по враќање на автомобилот кога канцеларијата била затворена.

Совет: Секогаш плаќај со кредитна картичка за да можеш да ги оспориш неточните давачки. Уште еден добар совет: Користете ја камерата на вашиот телефон да фотографирате било какви гребнатини на автомобилот пред да ја изнајмите, и да ја документирате неговата состојба кога ќе ја вратите.

Аеродромски такси

Симнувајќи се од авион и насочувајќи се директно до станицата за изнајмување на автомобили на аеродромот е најбрзиот начин да се тргне на пат, но ќе ја платите цената за таа можност и услуга. Агенциите за изнајмување на автомобили се обврзани да платат надоместок за концесија на аеродромот, а таквата такса ќе биде вклучена на вашата сметка вели Нил Абрамс, основач на консултантски услуги за изнајмување на автомобили и организацијата за истражување на туристички пазари Абрамс Консалтинг. Можеби би било подобро да се возите со такси до градот, па оттаму да изнајмите автомобил.

Возач плус

Во повеќето држави, можете дополнително да платите за секој дополнителен возач кој ќе биде зад воланот, дури и ако тоа лице е вашиот сопруг/сопруга. Премолчувањето на дополнителни возачи е примамливо, но тоа би направило вашето осигурување да биде неважечко во случај на сообраќајна несреќа. За среќа, постојат неколку опции. Членовите на ААА, Costco и AARP можат да набројат дополнителен возач бесплатно во одредени компании, а некои агенции за изнајмување нудат бесплатен втор возач со бесплатни програми за наградување.

А.Накова