Според шефот на БА Алекс Круз, бил направен софистициран, малициозно кривичен напад на веб страницата на компанијата што била причината за кражбата, иако
авиокомпанијата изјави дека компромитирани податоци не вклучувале
информации за патувања или пасоши.

Засегнатите клиенти се препорачува да се јават во своите матични банки, со
оглед на фактот што украдените податоци може да се користат за да се пробие во
кредитните картички на клиентите.

Круз изјави: Знаеме дека информациите кои што биле украдени се име, адреса,
е-мејл адреса и информации за кредитна картичка – број на кредитна картичка,
истекување и кодот од три букви на задната страна на картичката.

Тие, исто така, се соочуваат со потенцијална парична казна од канцеларијата на
Комесарот за информации, со оглед дека „Talk Talk“ беше казнета со £ 400,000 во
2015 година по нападот на сајбер безбедноста, кој засегна 156,959 луѓе, помалку
од половина од бројот на оние чии податоци се компромитирани во кражбата на
податоци на БА.

Како последица на веста, акциите во „International Airlines“ група, сопственик на
авиокомпанијата, паднаа за повеќе од 4%.

А.Н.