30 јуни, 2020

Биди информиран

На граничните премини со Швајцарија, како и на аеродромите низ земјата се превземаат мерки за спречување на производи кои содржат свинско месо, особено од земјите каде секористо африканско свинско место.  Повикувајќи се на федералната агенција за ветеринарство, можноста во земјата да внесат африканска свинска треска (АСФ) во Швајцарија, е огромна ако месото е од Чешка, Романија, Полска, Естонија, Латвија и...
Од европскиот пазар вчера се повлечени преносни компјутери од марката ЛЕНОВО, модел ThinkPad X1 Carbon, со датум на производство 17/05. Проиводот е повлечен од пазарот поради тоашто е регистриран проблем со несоодветно прицврстена звртка која ја оштетува батеријата. Како резултат на тоа, се вели во известувањето, батеријата може да се прегрее, и да доведе до пожар. Со овој регистриран проблем,...
РАПЕХ системот оваа недела информира дека во биле регистрирани неколку бренда на парфеми кои не се во согласност со Регулативата за козметички производи и поради тоа се повлечени од пазарот во Унијата. Парфемот Елит од брендот  LUXURE PARFUMES содржи мирис геранин кој може да предизвика алергиски реакции и сензибилизација. На декларацијата на производот не е наведена во листата на состојки, и потрошувачите...
„Органски пат“ е апликација која ве носи до местата каде што можете да купите или консумирате органска храна. Апликата е достапна на веб-страницата: http://organskisvet.mk а за Андроид уредите е достапна и на Google Play: https://play.google.com/store/apps/details… ОПМ во соработка со Асоцијација Зенит  го спроведе проектот „Преминете на органско“ во рамки на кој беше изработена апликацијата. Апликацијата овозможува: - пребарување, контактирање и планирање посета на производителите на органска храна...
Од Агенцијата за храна и ветеринарство информираат дека овие денови, освен засилена контрола врз јајцата, интензивно се следат и производството и увозот на бои за јајца и досега не се евидентирани отстапувања во однос на безбедноста на увезените прехранбени бои. Оттаму апелираат до граѓаните да купуваат боја за јајца исклучиво од регистрирани производители увозници, која е соодветно означена и декларирана. Истовремено...
Ако водате е флаширана во чисти услови и се складира во соодветна средина, флашираната вода може да го задржи својот рок на траење на подолг временски период, обично од 1-2 години. Сепак, ова практично е скоро невозможно. Затоа е пожелно да се консумира во рамките на нејзиниот рок на траење и, колку што е можно побрзо, односно што е можно...
Според законот на ЕУ, имате права како патник во воздушен сообраќај, запознајте се со нив на било кој аеродром на територија на ЕУ. Доколку летот со авион ви е одложен, доцни одредено време може да ви бидат вратени пари или да ви компензираат со нов билет, но само ако доцнењето е повеќе од пет часа, и ако одлучите да не...
Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов на денешната прес конференција потврди дека во Македонија нема од белгиското месо за кое се претпоставува дека е старо над 12 години. – Пристигнати се количини месо од Белгија, но не и од компанијата што е во РАСАФ системот на ЕУ, истакна директорот. Само колку за потсетување, Системот за итно предупредување на ЕУ...
Да не се јаде црниот дроб од дивечот зашто може да содржи поголема количина тешки метали од дозволената, апелираше на денешната прес конференција директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов. Според Атанасов две ловни друштва веќе пријавиле појава на трихинелоза кај дивечот, а се следат и бруцелозата, птичјиот грип, африканската и класичната свинска чума, како и беснилото...
Не е сеедно дали декларацијата за храна наведува дека производот е "најдобро да се користи до..." или е "употребливо до". Разликата е голема и мора да се прави, а катастрофално е што мал број потрошувачи навистина знаат што тоа претставува. Во првиот случај, кога производот е означен како "Најдобро да се употребува до", датумот означува кога храната го задржува очекуваниот...