23 септември, 2020

Биди информиран

Оваа графичка приказна сака да даде одговор на прашањата од што е направена толку вкусната Nutella и има за цел да ве натера во иднина да ги преиспитате ознаките за исхрана. Генерално, Nutella е спој на вкусен лешник и какао и, се продава како "здрава храна", и покрај тоа што користи поголема количина на течни чоколади. Рекламите се карактеризираат со насмеани ...
Ако не ви е пријатно кога во продавница се формира ред додека дебатирате за тоа кој сос за тестенина е поздрав не грижете се - речиси секој човек околу вас го прави истото. Во истражување спроведено од агенцијата Нилсен, 9 од 10 испитаници велат дека се подготвени да платат повеќе за поздрава храна, затоа компаниите вложуваат големи напори со...
Со цел заштита на потрошувачките права покрај законските прописи корисни може да бидат и бројни совети, вклучувајќи и како да купувате поуспешно при попусти: 1. Купувајте плански - пред да одите на шопинг, составете список на производи кои ви се потребни и држете се до него. Ова ќе го олесни купувањето и ќе ве спречи да купите производи кои не...
Имало случаи каде што трговците ги враќаат зачините по истекот на рокот, а потоа само го препакуваат и ги враќаат на продажба. Таквите производи, за среќа, не се опасни за човековото здравје, туку губат од квалитет и не се вклопуваат во соодветно однесување на производителот. Она што е опасно за здравјето на човекот е појавата кај стоките што се мерат,...
Денеска е светскиот ден на правата на потрошувачите  а воедно и можност за промоција на основните права на сите потрошувачи, со барање дека овие права се почитуваат и заштитуваат, а исто така е и можност да се реагира и против злоупотребите и социјалните неправди кои ги кршат и не ги почитуваат правата на потрошувачите. Затоа, на 15 март се смета...