Откако националната администрација за безбедност на сообраќајот на патиштата разгледуваше извештаи за погрешни воздушни перничиња во возилата што ги направи Kia и нејзината подружница Hyundai, Kia објави дека повлекува повеќе од половина милион возила во САД поради споменатиот проблем.

Националната администрација за безбедност на сообраќајот одлучи да го испита предметот по воочување на шест несреќи во кои четири лица загинаа, а уште шест беа повредени. Во секоја од несреќите, воздушните перничиња не успеале да се распоредат поради очигледна електронска грешка, објави Ројтерс.

Кia повлекува 507.000 возила во сите, вклучувајќи ги Kia Fortes 2010-2013, Kia Optimas 2011-2013 и хибридите Kia Optima Hybrid и Sedona 2011-2012. Во април, Hyundai повлече 425.000 Sonata возила во САД поради ова прашање. Ова следеше со повлекување на 154.000 Сонати два месеца порано, во врска со истиот проблем.

Киа вели дека сѐ уште нема фикс за проблемот со воздушните перничиња. На својата веб-страница, корејската компанија изјави дека веднаш штом ќе се потврди начинот за поправка, сите сопственици ќе бидат известени по пошта со упатства за поправка.

Што се однесува до тоа дали е во ред да се продолжи со возењето на едно од погодените возила, портпаролот на Киа Џејмс Бел изјави за Ројтерс дека ако компанијата нема начин за справување со ситуацијата до 27 јули или ако некој клиент се чувствува небезбедно во нивното возило, компанијата “ќе обезбеди заменски автомобил се додека поправката не е завршена. “