Оваа графичка приказна сака да даде одговор на прашањата од што е направена толку вкусната Nutella и има за цел да ве натера во иднина да ги преиспитате ознаките за исхрана.

Генерално, Nutella е спој на вкусен лешник и какао и, се продава како “здрава храна”, и покрај тоа што користи поголема количина на течни чоколади.

Рекламите се карактеризираат со насмеани  деца кои јадат парчиња леб на кој има скромна количина на Nutella за појадок, но дали треба да е тоа доволно да ве убеди да им дадете на вашите деца да јадат неограничено од овој десерт?

Во повеќето земји, станува збор за едноставен крем лешник, а рекламите го истакнуваат фактот дека Nutella нема вештачки бои или конзерванси.

Но, Nutella е далеку од здрава храна!!!

Една вирална слика поставена на Reddit (првично создадена од страна на потрошувачкиот центар во Хамбург, Германија) говори токму за она што има во теглата на Nutella.

Nutella содржи само пет состојки (палмово масло, какао, лешници, обезмастено млеко во прав и шеќер), неверојатно но половина од материјалот е шеќер.

Според нејзината исхрана, во една тегла Nutella има 21 грама шеќер на 37 грама друга маса (две лажици), што значи дека во реалноста повеќе од половина е шеќер. Голем дел од остатокот е палмово масло – цврсти масти за кои тврдат дека предизвикува рак.

На етикетата, исто така, се вели дека теглата содржи “над 50 лешници на 384 ml.

Фереро, компанијата што ја прави Nutella, го даде овој коментар:

” Nutella може да се ужива како дел од урамнотежената исхрана”. “Една од основните исхрана на Фереро е дека малите порции помагаат луѓето да ја уживаат својата омилена храна”.